Οι «δίδυμες σήραγγες» του Σκαραμαγκά που «κατάπιαν»κόστισαν 22 εκατ. ευρώ και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ!

Στενάχωρη συνεχίζει να είναι η εικόνα στις δύο σήραγγες-φαντάσματα δίπλα στη λίμνη Κουμουνδούρου, στον Σκαραμαγκά, που ακόμα βρίσκονται στο προσκήνιο.

Στον Σκαραμαγκά δίπλα ακριβώς από την Ιερά Οδό και περίπου 400 μέτρα από τη λίμνη Κουμουνδούρου δεσπόζουν δύο ημιτελείς σήραγγες που δείχνουν να έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Πρόκειται για τις λεγόμενες σήραγγες-φαντάσματα που έλαβαν την όποια τους μορφή στο πλαίσιο της δημιουργίας του Ανισόπεδου Κόμβου Σκαραμαγκά, δηλαδή του
κόμβου που θα ένωνε την Περιφερειακή Αιγάλεω με την Ιερά Οδό και θα βοηθούσε σημαντικά στην εξομάλυνση της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο οδηγώντας την περιοχή σε μερική αποσυμφόρηση.

Η ιστορία ξεκινάει το 1997 με τη δημοπράτηση του έργου, το οποίο είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2001. Γρήγορα,ωστόσο,… έπεσε σε τοίχο, με τον εργολάβο να ζητάει τροποποιήση της σύμβασης, προτείνοντας την κατασκευή και μιας δίδυμης σήραγγας (δεν προβλεπόταν στην αρχική προκήρυξη).

Παρόλο που ήταν δεδομένο ότι η κατασκευή των σηραγγών θα επέφερε την αύξηση του κόστους του έργου, το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε την έγκριση του να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός και να κατασκευαστούν οι σήραγγες.

Και ενώ το έργο προχωρούσε και οι απαλλοτριώσεις είχαν ξεκινήσει, με το κόστος να έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, υψώθηκε νέο εμπόδιο. Ένα από τα σπίτια για απαλλοτρίωση, άνηκε σε μια κάτοικο, η οποία δεν είχε στην κατοχή της του τίτλους ιδιοκτησίας. Εκτός από αυτό η ηλικιωμένη Χαϊδαριώτισσα, η οποία θα αποζημιωνόταν με το ποσό των 440.000 ευρώ για το σπίτι και τα τέσσερα στρέμματα που είχε στην περιοχή, κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί δεν ήθελε να φύγει και το ΣτΕ τη δικαίωσε.

Αποτέλεσμα οι εργασίες να σταματήσουν επί της ουσίας, με τον εργολάβο να ζητά εν τω μεταξύ περισσότερα χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου, λόγω των αστοχιών που υπήρχαν στην πρώτη μελέτη και των αλλαγών που είχε προτείνει η ίδια.

Ούτε εκεί, όμως, τελείωσαν τα προβλήματα, μιας και ακολούθησαν -μεταξύ άλλων- διαρκείς τροποποιήσεις και εξάντληση των κονδυλίων. Με σχετικό έγγραφο η τεχνική εταιρεία έπαψε και επίσημα τις εργασίες στον κόμβο και στις σήραγγες, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2003 με τις δαπάνες έως εκείνη τη στιγμή να φτάνουν κοντά στα 22 εκατ. ευρώ.

Το 2011 το έργο επανήλθε στην επικαιρότητα με νέα μελέτη που ανατέθηκε από την περιφέρεια Αττικής, στην οποία οι σήραγγες εγκαταλείπονταν εκ νέου από τον σχεδιασμό που προέβλεπε την κατασκευή ενός τριπλού ανισόπεδου κόμβου που θα ένωνε τη Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω με την Αθήνα και τον Πειραιά και κόστος άνω των 50.000.000 ευρώ.

Αυτό το έργο εντάχθηκε σε κοινοτική χρηματοδότηση τον Νοέμβριο του 2012 και… απεντάχθηκε το Σεπτέμβριο του 2013, ενώ τέσσερα χρόνια μετά, το 2017, ο κόμβος Σκαραμαγκά εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής μόνο και μόνο για να «σκοντάψει» πάνω στον αγωγό φυσικού αερίου που «τρέχει» παράλληλα με τη Λ. Σχιστού.

Πριν από λίγα χρόνια, το έργο χαρακτηρίστηκε εθνικής σημασίας και εντάχθηκε στον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σήμερα, ο διαγωνισμός για τον Τριπλό Κόμβο Σκαραμαγκά, που αφορά στην ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Η περιβαλλοντική μελέτη έχει εγκριθεί και ένα από τα προαπαιτούμενα είναι η ένταξη σε κάποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Άπαντες αναγνωρίζουν ότι ο Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά, αποτελεί ένα έργο-ανάσα για τη Δυτική Αττική. Με την κατασκευή του θα υπάρχει απευθείας σύνδεση της Εθνικής Οδού με τη Λ.Σχιστού, θα συνδεθεί η ημιδιανοιγμένη στο νότιο άκρο της, Περιφερειακή Αιγάλεω, ενώ θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν και ο διανοιγμένες σήραγγες-φαντάσματα, που όπως βλέπουμε στο παραπάνω βίντεο είναι γεμάτες μπάζα και σκουπίδα.

Σχετικά